Fem pinya amb els joves
Aquest projecte marca com a objectiu fer una aproximació a la pràctica castellera als centres educatius de secundària.
Es Castellers de Sabadell ens considerem un agent educatiu en el marc de l’acció educativa de la ciutat i volem ser un recurs comunitari. L’acció comunitària és la dinamització de relacions socials de cooperació entre els membres d’un determinat àmbit de convivència, per aconseguir millorar el benestar quotidià de les persones. Aquesta definició il•lustra la nostra fita, realitzar un treball comunitari en xarxa, des de l’activitat castellera com a instrument socioeducatiu amb les entitats/agents que articulen i cobreixen la nostra ciutat.
El col•lectiu jove és un col•lectiu amb un important pes demogràfic a Sabadell, la pluralitat territorial del qual queda ben englobada en els espais joves i instituts d’educació secundària. Per aquest motiu, el projecte “Fem pinya amb els joves” parteix del treball en xarxa amb els espais joves de la ciutat i amb els centres de secundària. La voluntat és oferir l’activitat castellera com a mecanisme de suport a l’apoderament dels i les joves de la ciutat i enfortir l’arrelament i el sentiment de pertinença a un projecte col•lectiu, que representa la ciutat on transcorren les seves vivències. Una ciutat que promou dinàmiques creatives amb i des de la ciutadania, promou la diversitat en tota la seva extensió (cultural, lingüística, religiosa, etcètera), la cultura popular, l’experimentació, l’intercanvi i el diàleg.
Aquest campus virtual se centra sols en la part del projecte vinculada amb els centres d’educació secundària, i recull la unitat didàctica que es treballarà amb l’alumnat d’ESO entre setembre i desembre de 2018.
La filosofia global del projecte
Fruït d’un procés de reflexió interna, Saballuts es marca com a objectiu prioritari esdevenir un recurs comunitari en l’àmbit de la nostra ciutat. Considerem que la nostra experiència, les característiques de la nostra entitat així com l’activitat que desenvolupem, ens permet ser un important agent socioeducatiu a Sabadell.
Partint d’aquesta premissa creiem que els agents educatius que trobem en el si de les societats i comunitats són múltiples i diversos, ja que l’educació no se circumscriu només en uns pocs agents i institucions. És així que en els darrers anys parlem en termes de corresponsabilitat educativa:
“Som molts els actors i responsables en l’activitat educativa a la vida de les ciutats.”
En el marc de les ciutats educadores, l’acció educativa del teixit social es transfereix en emocions, coneixements, talents, serveis, aprenentatges (...), amb voluntat de continuïtat i amb inclusió. Sense sentiment de comunitat i pertinença, no és possible treballar el bé comú. Per tant, és condició aprofundir en el concepte de sentiment de pertinença. Complementàriament al concepte de ciutat educadora entenem que part de la nostra activitat s’ha de fomentar en fer pinya i enfortir el teixit social del nostre entorn més immediat. No es una qüestió plantejada en termes de devolució social, ans el contrari, és una qüestió de corresponsabilitat amb la nostra comunitat local.
A la ciutat educadora, el paper del tercer sector, del voluntariat social i de l’associacionisme, és clau: generem i oferim serveis, fem acompanyament, facilitem espais de relació i comunicació entre membres de la comunitat, fomentem l’autonomia de les persones, reforcem vincles socials, esdevenim escoles de ciutadania i som responsables actius de l’educació informal inclusiva de la societat.
Objectiu general i fases
Els castellers de Sabadell tenim una llarga tradició en l’organització de tallers a les escoles i instituts de Sabadell i de la comarca, així com d’actuacions castelleres d’alt nivell en molts d’aquests espais públics.
Dins el marc del projecte “Fem pinya amb els joves” als centres educatius de secundària, ens marquem com a objectiu fer una aproximació a la pràctica castellera des d’una vessant vivencial. No es tracta només de fer un taller, sinó de crear una colla castellera d’institut i de preparar una actuació.
Constituir una colla castellera a cada centre educatiu permet abordar temes com la imatge de cada colla, els trets característics del centre, el color de la samarreta…
L’execució del projecte pel que fa als centres de secundària es farà el primer trimestre de l’any 2018-2019.

Primer Nivell
De caire més generalista, centrat en la teoria i el món casteller. És en aquest nivell on farem servir la unitat didàctica que trobareu en el campus virtual.
En aquesta fase treballarem els valors i competències que ens ofereix la pràctica castellera, amb el suport de materials expositius com la visita al Castelloscopi i el material de l’equip de didàctica de la colla.

Segón nivell
Més focalitzat a preparar la participació de cada colla castellera d’institut en la mostra de castells de secundària de Sabadell. La dinamització i participació dels i les joves serà molt important en aquesta fase. Creiem que un dels factors que faciliten l’èxit és la vinculació dels joves i dels professionals del centre.